Przepis:
Składniki na ciasto:1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
3 żółtka
2 duże szklanki mąki
>Wszystkie składniki razem wyrobić tak jak kruszonkę. Całość podzielić na części: 2/3 i 1/3.
Składniki na masę serową:
3 serki homogenizowane po 200g
1 szklanka cukru
½ kostki margaryny - stopić
1 budyń śmietankowy (proszek)
3 białka ubite na sztywno
Przepis na ciasto: Z podanych składników (oprócz kakao) zagnieść ciasto. Podzielić na pół. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Schłodzić w lodówce.
Przepis na masę serową: Mieszamy razem serki, cukier i budyń, dodajemy rozpuszczoną margarynę i na końcu ubite białka.
Przekładanie ciasta: Na dno blachy położyć jasne ciasto. Na ciasto masę serową, a na wierzch położyć ciemne ciasto starte na tarce jarzynowej. Piec w temperaturze 175 stopni C ponad 1 godzinę. Wyjąć z pieca i dobrze schłodzić, zanim będziemy kroić.
Uwagi: Za drugim razem mój sernik się udał. Pierwszy raz, zamiast budynia w proszku, dodałam ten już gotowy (z mlekiem).
Moje ciasto:
Czas przygotowania ciasta: 2h
(ok. 1h - zrobienie, 1h-pieczenie)
Koszty: ok. 14zł za ciasto o średnicy ok. 26 cm (duże)
( 2zł- margaryna, 1zł-2 jajka, 1,5zł- 1/2 butelki mleka, 0,5zł- budyń, 4zł- serki, 3zł- cukier, 1zł- mąka 1zł-pozostałe -proszek do pieczenia, 2 łyżki kakao, gaz)
No comments:
Post a Comment