Wednesday, February 8, 2012

Panna Cotta

Panna cotta (czyli "gotowana śmietana") jest tradycyjną piemoncką potrawą, którą przyrządza się we Włoszech od czasów Karola Alberta, króla Sardynii i Piemontu (XVIII-XIXw.). Sekret udanego deseru tkwi w odpowiednio dobranej śmietanie, koniecznie o zawartości tłuszczu ok. 30-36%, która podgrzewana jest bardzo wolno w niezbyt wysokiej temperaturze, aby nie zżółkła.

Składniki:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 80g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • cukier waniliowy (1 opakowanie, 16g)
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Zagotować mleko z cukrem, dodać żelatynę. W drugim garnuszku podgrzać śmietanę z cukrem waniliowym. Powoli wlać śmietanę do mleka, ubijając całość trzepaczką (nie ubijamy na pianę, tylko łączymy składniki). Gotową mieszankę przekładamy do naczynek. (Aby łatwiej było wyjąć deser po ostygnięciu dobrze jest przepłukać naczynka zimną wodą.) Ostawiamy do ostygnięcia i stężenia na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy z foremek (można na chwilę wstawić ją do gorącej wody, to usprawni wyjmowanie panna cotty), układamy na talerzyku i dekorujemy syropem owocowym np. truskawkowym, jeżynowym lub jagodowym. W zależności od upodobań. Możemy też podać panna cottę samą, przyozdobioną jedynie listkiem melisy.

No comments: